Πως επιλέγουμε το κατάλληλο μαξιλάρι

2018-02-26

Με ρωτάνε πολλοί ποιο είναι το κατάλληλο μαξιλάρι για τον ύπνο χωρίς να καταπονούν τον αυχένα τους. Η απάντηση είναι ότι η επιλογή μαξιλαριού είναι προσωπική υπόθεση γιατί στον καθένα ταιριάζει διαφορετικός τύπος.

Το σωστό μαξιλάρι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του αυχένα σε μια ουδέτερη και ευθυγραμμισμένη θέση κατά την διάρκεια του ύπνου. Χωρίς αυτή την υποστήριξη ο αυχένας καταπονείται με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος μυϊκός σπασμός στην περιοχή.

«Το κλειδί είναι να βρει ο καθένας το μαξιλάρι που του ταιριάζει με το σωστό ύψος ανάλογα με την θέση ύπνου του».

Ένα μαξιλάρι πολύ ψηλό ή σκληρό δεν επιτρέπει στους μύες του αυχένα να χαλαρώσουν πλήρως κατά την διάρκεια του ύπνου. Επίσης ένα πολύ χαμηλό μαξιλάρι μπορεί να δημιουργήσει ένταση στον αυχένα.

Αν κοιμάστε ανάσκελα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ χαμηλό μαξιλάρι. Για επιπλέον στήριξη μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό ρολό πετσέτας ή ένα μικρό μαξιλάρι σε σχήμα ρολό κάτω από τον αυχένα. Κάποια μαξιλάρια συνδυάζουν και τα δύο στοιχεία συμπεριλαμβάνοντας ένα ρολό για την στήριξη του αυχένα και μια βαθύτερη επιφάνεια κάτω από την περιοχή του κεφαλιού. Για να προσφέρετε επιπλέον υποστήριξη στην σπονδυλική στήλη μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Αν κοιμάστε στο πλάι: Συνιστάται ένα ψηλότερο μαξιλάρι έτσι ώστε ο λαιμός και το κεφάλι να ευθυγραμμίζονται πάνω στους ώμους όπως όταν στέκεστε με καλή στάση του σώματος. Για να προσφέρετε επιπλέον υποστήριξη στην σπονδυλική στήλη μπορείτε να ακουμπήσετε το ένα χέρι σε ένα μαξιλάρι και να προσθέσετε ακόμα ένα ανάμεσα στα γόνατα.

Αν κοιμάστε μπρούμυτα: Η θέση αυτή γενικά δεν συνιστάται επειδή δημιουργεί έντονο μυϊκό σπασμό στους μύες του αυχένα λόγω του ότι ο αυχένας τοποθετείται σε έκταση και το κεφάλι σε στροφή. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα ήταν να κοιμηθείτε σε άλλη θέση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα επίπεδο μαξιλάρι ή ακόμα και να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το μαξιλάρι κάτω από το μέτωπο έτσι ώστε να είναι απελευθερωμένη η μύτη και ο λαιμός με τον αυχένα να είναι σε πιο ουδέτερη θέση. Για την διατήρηση της καμπύλης της θέσης τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς και την κοιλιά.


Αν κάποιος είναι τραυματισμένος και στην διαδικασία ανάρρωσης, καλό θα ήταν να διαθέτει πολλά και διαφορετικά μαξιλάρια έτσι ώστε να χρησιμοποιεί το ανάλογο σε κάθε στάδιο της ανάρρωσης.


Τζωρτζίνα Χούρη

Φυσικοθεραπεύτρια BSc