Πόνος στην Πτέρνα που Οφείλεται σε Προεξοχές

2018-01-25

Όπως όλοι ιστοί στο σώμα έτσι και τα οστά ανανεώνονται συνεχώς. Κάποιες φορές όμως τα νέα οστικά κύτταρα σχηματίζουν μικρές προεξοχές στο οστό τα οποία συνήθως είναι ανώδυνα. Εάν όμως αυτές οι προεξοχές προσκρούσουν σε μαλακούς ιστούς όπως τένοτες, συνδέσμους μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο και ακινησία. Μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές του σώματος αλλά στην πτέρνα υπάρχουν 2 πολυ συχνά σημεία εμφάνισης τα οποία είναι επώδυνα και δυσκολεύουν το άτομο κυρίως στο τρέξιμο.

  • Πόνος στο κάτω μέρος της πτέρνας, ακριβώς πίσω απο την καμάρα του ποδιού. Αυτο ίσως οφείλεται στο σύνδρομο της πτέρνας που προκαλείται απο προεξοχή του οστού (heel spur syndrome) ακριβώς στο σημείο όπου η πελματιαία απονεύρωση εισέρχεται στην πτέρνα. Η αίτία όμως του πόνου πιθανότητα να προκληθεί απο τραυματισμό ή φλεγμονή στην πελμτιαία απονεύρωση και όχι απλά απο την ύπαρξη της προεξοχής αυτής και ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα (plantar fascitiis). Η πελματιαία απονεύρωση είναι συνδετικός ιστός ο οποίος εκτείνεται απο την πτέρνα μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Συμβάλλει στην διατήρηση της καμάρας του ποδιού και παίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα και την κίνηση του ποδιού. Kαι τα 2 σύνδρομα όμως θεραπεύονται με ξεκούραση, αλλαγή υποδήματος και διάταση του γαστροκνημίου και της πελματιαίας απονεύρωσης.
  • Πόνος στην περιοχή όπου η πτέρνα συνδέεται με τον αχίλλειο τένοντα. Μια οστική προεξοχή στο σημείο αυτό μπορεί να ερεθίσει τον τένοντα και να προκαλέσει πόνο και φλεγμονή.Αυτό ονομάζεται ενθεσοπάθεια αχίλλειου τένοντα και είναι διαφορετική απο την συνηθισμένη τενοντίτιδα του αχιλλείου. Πρώτος στόχος της αποκατάστασης είναι η μείωση της φλεγμονής στον φλεγμένοντα ιστό και μετά η αντιμετώπιση της προεξοχής είτε χειρουργικά είτε συντηριτικά.

Πηγή


Τζωρτζίνα Χούρη

Φυσικοθεραπεύτρια BSc