Εργονομία στον χώρο Εργασίας

2017-11-16

Η Εργονομία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του καθώς και με τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή. Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε το περιβάλλον μας για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά. 

Η εκμάθηση της εργονομίας στο χώρο εργασίας αποτελεί πρώτιστο στόχο κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενή στο φυσιοθεραπευτήριο μου, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με πόνο στην οσφύ (μέση) ή τον αυχένα. Ένα μεγάλο ποσοστό για την πορεία της αποκάταστασης του εκάστοτε ασθενή αποτελεί η εφαρμογή των συμβουλών στην καθημερινότητα του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα άτομα με καθιστική ενασχόληση.


Οι τρείς (3) παραμέτροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την σωστή στάση στον υπολογιστή είναι οι εξής:

1. Καρέκλα

α) Στεκόμαστε μπροστά από την καρέκλα για να ρυθμίσουμε το ύψος της έτσι ώστε να είναι στο ύψος των γονάτων

β) Καθόμαστε στην καρέκλα έτσι ώστε το μπροστινό μέρος του καθίσματος να μην πιέζει το οπίσθιο μέρος των γονάτων (ίση με μια γροθιά/ορθή γωνία)

γ) Ρυθμίζουμε το πίσω μέρος (πλάτη) της καρέκλας έτσι ώστε να υποστηρίζει το κύρτωμα της οσφυϊκής μοίρας (μέσης).

δ) Τα πόδια να εφάπτονατι στο έδαφος ή να αναπαύονται σε ιποπόδιο

ε) Τα ισχία να κυμαίνονται μεταξύ 90-120 μοιρών κάμψης


2. Οθόνη

α) Να έχει απόσταση ίση με το μήκος των χεριών (60-70 εκ. περίπου)

β) Η κορυφή της να βρίσκεται στο ύψος των ματιών για να μην επιβαρύνεται ο αυχένας


3. Πληκτρολόγιο και Ποντίκι

α) Όταν γράφουμε το πληκτρολόγιο να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, έτσι ώστε ο καρπός να είναι ευθυγραμμισμένος και το ποντίκι στο πλάι

β) Το πληκτρολόγιο μπορεί να είναι ελάχιστα ανασηκωμένο (με τα υποστηρίγματα που διαθέτει)

γ) Οι αγκώνες να βρίσκονται κοντά στο σώμα και να κυμαίνωνται σε 90-120 μοίρες κάμψης 

δ) Οι καρποί μπορούν να στηρίζονται με ειδικά μαξιλάρια ή στηρίγματα στο επίπεδο των πλήκτρων

Εν κατακλείδι οι Φυσιοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας πλήρως καταρτισμένοι. Με τις απαραίτητες γνώσεις τους μπορούν να αντιμετωπίσουν το κάθε περιστατικό ξεχωριστά με τις ιδιαιτερότητες και τις προτεραιότητες του κάθε ατόμου. Μπορούν να πετύχουν ακόμα και από την πρώτη κιόλας συνεδρία, την ανακούφιση του πόνου αλλά και την διαχέιρηση του κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας μέσω σωστής καθοδήγησς.

Μην φοβάστε λοιπόν να εμπιστευτείετε τον Φυσιοθεραπευτή σας και να ζητήσετε συμβουλές όσο αφορά την προσαργομή του εργασιακού σας χώρου στις κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε την μείωση, ακόμα και την αποφυγή περιστατικών τενοντίτιδας καρπού, αγκώνα, ώμου, καθώς και πόνου στη μέση ή τον αυχένα. Όλα αυτά έχουν ως αντίκτυπο την καλύτερη και πιο υγιή ποιότητα ζωής.

Πιο κάτω θα δέιτε μερικές απλές ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν κατά την διάρκεια της εργασίας σασ για πρόληψη αλλά και ανακούφιση του πόνου στην μέση και τον αυχένα. Αφιερώστε λοιπόν 4 λεπτά κάθε 1 ώρα για να κάνετε αυτές τις 12 πολύ απλές ασκήσεις,

Ακολουθεί ένα παραστατικό βίντεο για τον προτεινόμενο εργονομικό τρόπο εργασίας

Τζωρτζίνα Χούρη

Φυσικοθεραπεύτρια BSc